Już po raz trzynasty restauratorzy i mieszkańcy miasta zmierzą się w konkursie kulinarnym „o Chochlę Prezydenta Miasta Ełku”. Zadaniem restauratorów będzie przygotowanie dania w temacie „Kulinarnych Smaków Niepodległości”. Osoby zgłoszone indywidualnie będą miały za zadanie przygotować deser np. ciasto, ciastko, pudding itp. kolorystyka powinna nawiązywać do nazwy „Patriotka”.
W tym roku swój kunszt kulinarny zaprezentuje Marcin Budynek –
mistrz kulinarny, założyciel oraz właściciel Akademii Kulinarnej. Jego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu. Prowadzi oraz występuje w programach telewizyjnych związanych z gastronomią m.in. „Dwa żywioły, Dwie Pasje”, „Przepis dnia”. Dawniej gospodarz kuchni w programie „Kawa czy herbata?” oraz „Pytanie na śniadanie”. Ponadto jest organizatorem, jurorem wielu konkursów kulinarnych. Uczestniczył w wielkich gotowaniach Polskiego Radia , Radia Zet i Rmf Fm i zwycięzca trzeciej edycji „MasterChef Junior” Bartek Kwiecień
17 czerwca/13.00 – 16.00/plac Jana Pawła II/wstęp wolny
W programie:
KULINARNIE
Pokaz gotowania przygotowany przez mistrza kulinarnego Marcina Budynka i zwycięzcę trzeciej edycji „MasterChef Junior” Bartka Kwiecień
Małgorzata Meller (Stoisko Marchewka: Rewolucja) – opowieści o zbożach i instrukcja pieczenia chleba, stoisko zielarskie, warsztat ubijania masła.
„Kulinarne Smaki Niepodległości” dania kuchni polskiej – konkurs na najlepsze danie wśród restauracji
„Patriotka” – konkurs dla mieszkańców na najlepszy
tradycyjny deser polski
Ogromna Patelnia – 1000 porcji dań z makronu (carbonara i bolognese)
ARTYSTYCZNIE
występ chóru Kontrapunkt pod batutą Rafała Sulimy
ROZRYWKOWO
stoiska handlowe
atrakcje dla dzieci
Regulaminy do konkursów: